Montage instructies

SpaDecor is heel gemakkelijk zelf te monteren als je handig bent. Omdat we snappen dat het wel fijn is wanneer je een handleiding hebt, hebben we de montage stappen op een rijtje gezet. Twee linkerhanden? Die handige zzp-er kan je ook helpen! Wil je de montage instructies uitprinten? Download ze dan via de knop hieronder.

Montagehandleiding voor voegloze wandpanelen

Hoe monteer je voegloze wandpanelen in de douche, toilet, wc of sanitaire ruimte.
De platen kunnen ook rechtstreeks over tegels worden verlijmd!

Welk gereedschap heb je nodig?

De panelen zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal waardoor ze gemakkelijk te monteren zijn. De bewerking kan gedaan worden met alle gangbare gereedschappen als zaag, frees en boormachine. Gebruik daarbij fijntandige zaagbladen en metaalboren. 

Je plaatst ze gemakkelijk met kit of lijm op elke ondergrond, van tegels tot pleisterwerk. Daarom is SpaDecor niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie.

Voegloos of met profielen

Er zijn twee manieren om de wandpanelen van SpaDecor af te werken. Je kunt de panelen voegloos tegen elkaar monteren of door middel van profielen. Wanneer je kiest voor voegloze montage kun je de panelen strak tegen elkaar plaatsen.

Wanneer je kiest voor profielen, verbind je de panelen met profielen aan elkaar in de binnen- en buitenhoeken. Het laatste paneel sluit je af met een eindprofiel. Er zijn matte of aluminium profielen beschikbaar. 

Voeg- en naadloze hoekafwerking met de V-groef buigtechniek

Door het maken van een v-groef kun je het paneel handmatig buigen voor een binnen- en buitenhoeken. 

Doordat de wandpanelen van SpaDecor van aluminium zijn kan je deze in de rug inzagen of frezen waardoor je het paneel in een hoek kunt buigen.

Het voordeel hiervan is dat de rand superstrak afgewerkt is en je geen profielen nodig en zeker bent dat deze hoek vrij van vuil blijft.


Montagehandleiding

Hoe monteer je voegloze wandpanelen in de douche, toilet, wc of sanitaire ruimte.
De platen kunnen ook rechtstreeks over tegels worden verlijmd!

Stap 1: Meet en check de ondergrond

Meet de maten van de wand. Bepaal hoe je de platen gaat plakken. Moet je panelen gaan zagen? Controleer daarna de ondergrond. Is de ondergrond vlak en recht? Behandel erg zuigende ondergronden met een primer en maak bestaande oppervlaktes schoon met ontvetter.

Stap 2: Zaag de panelen op maat

Zaag de panelen eenvoudig op maat met een cirkelzaag of decoupeerzaag met een fijngetand blad. Het op maat zagen van de panelen kan het beste worden gedaan met een geleiderail en een hardmetalen, fijngetand mes in een cirkelzaag. Voor uitsparingen: voorboren en dan zagen met een fijntandig blad in een decoupeerzaag.

Stap 3: Boor gaten op de juiste plaats

Kraangaten en afvoer kunnen eenvoudig worden doorgeboord met een fijngetande gatenzaag. Boor met weinig druk om schade te voorkomen. Verwijder de eventuele bramen met een metalen voorwerp.

Stap 4: Frees en buigtechniek – Frezen

Met een bovenfrees kan een V-groef in de achterkant van de panelen worden gefreesd, waardoor het paneel met de hand nauwkeurig kan worden gebogen. Hierdoor ontstaat een naadloze buiten- of binnenhoek (niet voor premium coating).

Klik hier voor de V-groef frees die je nodig bent voor deze bewerking.

Stap 4: Frees en buigtechniek – paneel vouwen

Na het frezen kan je het paneel met de hand omvouwen.

Het wandpaneel kan je op deze manier om een hoek vouwen waardoor je geen profielen nodig bent en ook hoef je de binnen- of buitenhoek niet af te kitten!

Gebruik bij het ombuigen van smalle stroken wandpaneel een houten balk waarin je een 4mm brede sleuf hebt gefreesd zodat je het wandpaneel geleidelijk en makkelijker kunt vouwen tot de hoek die je nodig bent.

Ook voor toiletombouw zonder profielen

Een nauwkeurige vakman kan de panelen op meerdere plekken frezen en zo een toiletombouw maken door het paneel er omheen te vouwen.

Stap 5: Pas het paneel op de plek waar hij moet komen

Plaats 2 kleine afvalstukjes (ca 10x4cm) onder de plaat zodat deze 3mm van de grond af komt, deze ruimte gebruik je om na het plaatsen voldoende kit onder het paneel te kunnen krijgen.

Plaats het paneel op de ‘voetjes’ Controleer posities van de gaten en de afmetingen van het paneel.

Stap 6: Breng de lijm aan op de muur

Smeer de wand volledig in met een lijmkam, zorg ervoor dat eventueel dieper liggende delen goed gevuld zijn met lijm zodat het paneel straks overal contact maakt met de lijm.

Voor het plaatsen dien je de lijm licht te bevochtigen met een plantenspuit anders hard de lijm niet goed uit. Het vocht is essentieel voor een goede uitharding.

Stap 6: (Lijm + Kit) Breng dubbelzijdig tape aan

Trek de beschermfolie van de achterkant van het paneel. Breng verticale lijnen van dubbelzijdige schuimtape aan met een tussenafstand van 400 mm, dit is voor de eerste hechting en positionering van het paneel. 

Stap 7: (Lijm + Kit) Breng de montagekit aan

Als je het paneel voorgemonteerd hebt, trek je de beschermfolie van de schuimtape af. Breng zigzaggend montagekit aan tussen de getapete lijnen. Gebruik neutrale, zuurvrije montagekit, bij voorkeur Ottoseal S495.

Stap 8: Bevestig de panelen

Breng voordat je het tweede paneel monteert siliconenkit in de naad aan en dicht de voeg in de hoek af. Plaats het tweede paneel en trek de panelen naar elkaar toe tot er geen zichtbare opening meer is. Verwijder de overtollige kit.

Wanneer je hebt gekozen voor montage met profielen, dan begin je met het monteren van een startprofiel op je wand. Het paneel monteer je daar in. In deze stap gebruik je een tussenprofiel om beide panelen tegen elkaar aan te monteren. In de hoeken gebruik je dan een hoekprofiel en de panelen sluit je af met een eindprofiel. 

Stap 9: Bevestig de panelen in volgorde

Gebruik kleine wigjes onder de panelen om de naden waterpas te houden. Zorg dat je van tevoren de verdeling van de panelen op de wand bepaald en de naden evenredig verdeeld. Gebruik elke keer tussen de naden siliconenkit en haal het overtollige bij de naden telkens weg. 

Stap 10: Sluit de naden af met siliconenkit

Gebruik siliconenkit met een passende kleur bij het gekozen decor om een onzichtbare afwerking te creëren. Kit alle gaten goed dicht af en monteer kranen en lichtknoppen.

Stap 11: Je bent klaar

Als alles goed is afgekit kun je de panelen afnemen met een zachte doek en schoonmaakmiddel. Je badkamer is na 24 uur klaar voor gebruik!


Handleiding in PDF

Download de handleiding uit onze folder in PDF zodat je hem kunt printen.

Handleiding downloaden

Wil je alle stappen nog even rustig nalezen. Download dan onze montagehandleiding via de onderstaande knop.


Overtuigd?

Kies je mooiste decoren uit en bestel samples om het materiaal beter te bekijken

Benieuwd naar het materiaal?

Wij hebben al onze decoren als A4 sample op voorraad.

Wil je de wandpanelen eerst even zien voordat je een bestelling doet? Dat begrijpen we! Voor 5 euro bestel je een sample naar keuze.

Bij aanschaf van samples ontvang je een tegoedbon van €5,- voor élk sample wat je bij ons koopt, deze tegoedbon gebruik je dan bij het bestellen van je wandpanelen.