Keukenachterwand ideeën voor nieuwe uitstraling

Je wil iets nieuws voor de keuken. Misschien past het geheel niet meer bij de rest van de inrichting of ben je toe aan wat anders. Maar een nieuwe keuken, dat is ook weer niet nodig. Een keuken achterwand heeft veel invloed op de sfeer van de rest van de keuken. Door hier een andere draai aan te geven, krijgt je keuken met weinig moeite een nieuwe uitstraling.

In dit blog delen we een aantal keukenachterwand ideeën ter inspiratie. Al deze ideeën zijn eenvoudig te realiseren met verf, wandpanelen of tegels. Welke stijl spreekt jou het meeste aan?

Keukenachterwand houtlook

1. Achterwand keuken in houtlook

Geef je keuken achterwand een warme uitstraling door voor een houtlook te kiezen. Er is veel mogelijk met houtlook wat betreft keukenwand inspiratie. Je kunt kiezen voor een speels patroon, of juist voor een strakke, egale look. Zelfs met houtlook zijn er vele nuances in kleur mogelijk, bijvoorbeeld walnoot, cherry (zie afbeelding), eiken of een whitewash houtlook.

Het is geen goed idee om onbehandeld hout te gebruiken als keuken achterwand. Dit type hout is niet waterbestendig, moeilijk te reinigen en brandgevoelig. Hoewel hout een mooie uitstraling heeft, zijn er andere materialen die wel geschikt zijn voor gebruik in de keuken, zoals wandpanelen van aluminium composiet.

Een voordeel van achterwand ideeën in houtlook is dat het goed past in uiteenlopende woonstijlen. In ons assortiment kun je verschillende wandpanelen met houtlook bekijken.

2. Achterwand keuken in metaallook

Misschien is metaal of metaallook een mooie toevoeging voor jouw keukenachterwand. Metaal is een populair materiaal en het is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Ook geeft het een moderne en industriële uitstraling aan de rest van de ruimte.

Als je op zoek bent naar een achterwand met een metaalachtige uitstraling, maar liever niet het echte metaal gebruikt, kijk dan ook eens naar andere metaallook achterwand ideeën, zoals een wandpaneel met metaalachtige finish. Net als echt metaal zijn wandpanelen krasvast en slijtvast en kunnen ze makkelijk worden schoongemaakt.

portugese tegels keuken

3. Keukenachterwand met Portugese tegels

Bij inspiratie voor de keukenachterwand mogen de vrolijke portugese tegels niet ontbreken. Deze tegels, ook wel azulejos genoemd, zijn kleine, glazen tegels die oorspronkelijk uit Portugal komen. Ze worden al sinds de 16e eeuw gebruikt in Portugal en zijn daarna ook in andere landen populair geworden.

Portugese tegels kunnen een kleurrijke sfeer toevoegen aan een ruimte. Dit maakt ze een leuk en creatief element om te gebruiken in de keuken. Houd er wel rekening mee dat Portugese tegels relatief kwetsbaar zijn en voorzichtig behandeld moeten worden. Een alternatief is het gebruik van panelen – net zo sfeervol maar eenvoudiger om te (laten) plaatsen en te onderhouden.

4. Keukenachterwand met betonlook

Een wand in betonlook voegt een industriële sfeer toe aan de keuken. Een betonlook keukenwand kan ook goed passen bij mensen die houden van een moderne of loft-achtige sfeer. Het is mogelijk om een interessant contrast te creëren met traditioneel aandoende elementen in de keuken, zoals houten kastjes of landelijke accessoires. Hierdoor zie je het ook terug in woningen met een landelijke stijl. Er zijn verschillende manieren om een betonlook in de keuken te creëren:

 • Betonmengsel op de achterwand (laten) aanbrengen en drogen
 • Verf te gebruiken om de keukenachterwand een betonlook te geven
 • Betonnen tegels gebruiken om een betonlook in de keuken te creëren
 • Wandpanelen met betonlook gemaakt van kunststof of alu composiet 

Keuken achterwand over tegels heen

Ideeën voor de keukenachterwand worden vaak uitgevoerd met tegels of verf. Hiermee kan je eenvoudig een geheel nieuwe uitstraling creëren voor de keuken. De mogelijkheden zijn echter wat beperkter als er al tegels geplaatst zijn op de keukenachterwand. Dan zal je over de tegels heen moeten werken. Wandpanelen zijn dan een goede optie omdat ze over tegels heen worden aangebracht. Bij SpaDecor heb je keuze uit 7 kleuren en ruim 60 decoren in onze collectie. Zo kan je altijd een wandpaneel vinden dat bij jouw keuken past. 

Een greep uit de collectie

 • Teak Kopshout

  Hout decor met matte coating
  Formaat: 100 x 210 cmCoating: miniperl
  vanaf:  250,00
 • Latjes Eiken

  Hout decor met matte coating
  Formaat: 100 x 210 cmCoating: miniperl
  vanaf:  250,00
 • Elegant Walnut

  Hout decor met houtstructuur coating
  Formaat: 100 x 210 cmCoating: hout
  vanaf:  250,00
 • Eiken

  Hout decor met houtstructuur coating
  Formaat: 100 x 210 cmCoating: hout
  vanaf:  250,00
 • Zebrano

  Hout decor met houtstructuur coating
  Formaat: 100 x 210 cmCoating: hout
  vanaf:  250,00